IĞDIR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ

IĞDIR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
IĞDIR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIK MERKEZİ

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

EL HİJYENİ

Güncelleme Tarihi: 25/10/2018

el-hijyeni.jpg
El hijyeninin önemi

Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroplar bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikrop barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroplar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.

‘El yıkama’ önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabilindiğinde, kalıcılıkta sağlanmış olur.

El yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur. Elle dokunduğumuz eşyalar ve gereçlerde kirlenme olur ve kirletirler. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.

Ellerimizi ne zaman ve ne sıklıkta yıkamalıyız?

  • Her tuvalete gidişten sonra
  • Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
  • Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
  • Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyveye dokunduktan sonra
  • İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
  • Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
  • Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
  • Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
  • Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
  • Herhangi bir tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
  • Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
  • Hasta kişilere dokunduktan ya da tokalaştıktan sonra
  • Para saydıktan sonra ve çöplere dokunduktan sonra

El yıkamanın çeşitleri

Sosyal el yıkama

Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır. En az 15 sn’dir.

Hijyenik el yıkama

Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır. En az 30 sn’dir.

Cerrahi el yıkama

Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır. Geçici flora öldürülür, uzaklaştırılır. Bu yıkamada dezenfektanlar da kullanılır. Tırnaklar fırçalanır, eller dirseklere kadar yıkanır. 3-5 dk’dır.

El yıkama sırasında atlanılan bölgeler

En çok unutulan bölgeler kırmızı, daha az unutulan bölgeler mor.