T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü Iğdır Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

PANORAMİK RÖNTGEN CİHAZI HİZMET VERMEKTEDİR

Güncelleme Tarihi: 24/06/2019

308bc507-5c03-4021-a604-30fd5f79861a.jpg
4eca18cb-57df-4c4e-bc79-474d84b12398.jpg
 b4690d46-3bdd-456c-9ee6-27c8e8fd1d7c.jpg

Panoramik Röntgen nedir?

Panoramik röntgen, çenedeki ve dişlerdeki rahatsızlıkların tek bir film ile tespitinin yapılmasını sağlayan röntgen türüdür. Panoramik röntgen sayesinde tedavi sürecinin planlanması daha hızlı gerçekleşirken, tedavi için gerekli olan argümanlar da  eksiksiz olarak belirlenir.

Neden Panoramik Röntgen?

• Panoramik röntgen tek bir film ile dişlerdeki ve çenedeki tüm rahatsızlıkları ortaya çıkardığı için tedaviden önce tercih edilen bir röntgen türüdür.
  • Çene ve dişlerde oluşmuş olabilecek kist, tümör ve çürük teşhisleri panoramik röntgende ortaya çıkar.
  • Herhangi bir cerrahi müdahale öncesi diş hekimleri panoramik röntgen görmek isterler. Çünkü panoramik röntgen tedavi edilecek olan bölgenin ayrıntılı ve geniş bir biçimde görülmesini sağlar.
  • Panoramik röntgenin sağladığı ayrıntılı görünüm sayesinde hastaya  erken teşhis ve tedavi sağlanır.
  • Panoramik röntgende dijital sistem kullanıldığından dolayı görüntü kalitesi artarken, hastanın almış olduğu radyasyon miktarı da belirgin bir şekilde azalmış olur.

Nasıl Çekilir?
    Bazı diş kliniklerinde ve görüntüleme merkezlerinde bulunan panoramik röntgen cihazının baş yerleşecek kısmına çene konur ve bu halde iki ince aparat başı çevreler. Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra hastanın başının etrafında dönen bu cihaz aldığı görüntüleri bilgisayara gönderir. Bu şekilde gereken görüntüler alınmış olur.

• Panaromik Röntgen Çekilmesi Zorunlu Mudur?

Günümüz diş hekimliğinde hastalık ortaya çıkmadan önlemek yada erken teşhis koymak ve sorun ileri aşamalara gitmeden tedavi edebilmek için rutin olarak her hastadan çeşitli görüntüleme yöntemleri ile röntgen almak neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca var olan, şüphelenilen bir kist, tümör, gömük diş, çürük vs varsa ya da implant gibi bir cerrahi işlem planlanıyor ve kemik miktarı görülmek isteniyorsa panoramik röntgen almak gerekmektedir. Ayrıca cerrahi işlemler öncesinde alt çene sinirinin geçtiği alanın belirlenmesi için de bu röntgene ihtiyaç vardır. Bu cerrahi işlemler öncesinde panoramik röntgenin yetmediği durumlarda dental tomografi alınmalıdır. Ayrıca panoramik röntgen, ağzını açarken zorlanan hastalarda da görüntü almayı mümkün kılar. Diğer birçok yöntemde alınamayan ayrıntılar bu şekilde alınabilir.

Panaromik Röntgen Çekilmesi Esnasında Ağrı Hissedilir mi?

• Birçok kişinin merak ettiği konu panoramik röntgen çekimi sırasında herhangi bir zarar görülüp görülmeyeceği dir. Ancak ağrı ya da acı söz konusu değildir.

Radyasyon Açısından Panaromik Röntgen Çekimi

• Modern teknoloji ile yeni geliştirlen cihazlar sayesinde çok daha az radyasyonla en iyi sonucun alınmasını sağlar

Hamileler Panaromik Dental Çekim Yaptırır Mı?

• Hamileler birçok farklı röntgende olduğu gibi dental röntgeni de çektirmemelidir. Bu yüzden panaromik röntgen çekimlerini ve tedavilerini doğum sonrası döneme bırakmaları gerekmektedir. Planlı hamileliklerden önce anne adaylarına tavsiyemiz bir diş hekimine gidip panoramik rontgen çektirip muayene olmaları ve varsa diş sorunlarını hamilelik öncesi çözmeleridir. Hem de hamilelik sırasında bir problem olduğunda çektirmiş oldukları panoramik film mevcut durum hakkında diş hekimine oldukça fikir verecektir

Panaromik Röntgen Çekimi Öncesi Randevu Gerekli mi?

• Panoramik röntgen çektirmek isteyen kişilerin önceden kliniklerden randevu alması gerekir. Böylece beklemeden belirtilen gün ve saatte çekim işlemi yapılır.

Panaromik Röntgen Zararlı mı?

• Röntgende bulunan radyasyon diğer yöntemlere göre epey azdır ve modern teknikler, radyasyon düzeyini en aza indirmeye yardım eder. Ayrıca çekim esnasında ağrı acı gibi durumlarda yoktur.